Huid- en haarverzorging in de winter

Een strenge winterkou kan zorgen voor problemen met haar en huid. Hier zijn een aantal tips om voor jezelf te zorgen tijdens het koudste seizoen van het jaar!

1. Pak jezelf van top tot teen in

Investeren in een goed paar handschoenen, een sjaal en een warme muts. De handschoenen beschermen de huid op je handen en voorkomen dat ze droog worden en de huid gaat schilferen. De sjaal beschermt de huid in de nek en op de borst. Een warme muts draagt ten slotte bij aan het voorkomen van droog haar. De koude winterlucht bevat weinig vocht waardoor het haar breekbaar en droog wordt.

2. Blijf warm, maar niet heet!

Als de temepratuur binnen veel heter is dan buiten, kan je huid geirriteerd raken en worden de haarvaten beschadigd. Dit geldt ook voor het wassen. Een te hete douche of een te heet bad kan net als een warme temperatuur in huis een geïrriteerde huid veroorzaken. Het haalt hiernaast ook nog de natuurlijke vochtigheidsgraad van de huid omlaag. Zorg daarom voor een warme, maar niet een hete temperatuur.

3. Pas je haarmiddeltjes aan aan het koude weer

Ga op zoek naar shampoo’s die je haar helpen te beschermen en te genezen. Zorg er hierbij voor dat het een goed vochtinbrengend product is. Ook kun je een of twee keer per week gebruik maken van een haarmasker voor het slapengaan die het haar en de vochtgraad in het haar te herstellen.

4. Pas je huidmiddeltjes aan aan het koude weer

Net als bij het haar, wordt de huid sneller droog en fragiel door de koude, droge winterlucht. De huid produceert bovendien minder natuurlijke oliën in de winter. Probeer een wat sterkere moisturizer in het gezicht en de nek als je normaal doet en gebruik deze moisturizer elke ochtend en helemaal als je naar buiten gaat. Zorg er ’s avonds voor dat alle middelen die de huid kunnen irriteren zoals make-up en andere verontreinigingen in het gezicht voordat je de moisturizer voor het slapen weer gebruikt. De rest van het lichaam heeft vaak minder aandacht nodig, omdat deze beter tegen de winterkou zijn beschermt door kleding dan het gezicht en de hals.

Hiernaast kan voor de lippen een balsem worden gebruikt en voor de handen een handcrème om de huid goed te blijven beschermen.

5. Zorg voor een gebalanceerd dieet

Een dieet met veel gezonde voedingsstoffen en vitaminen is de beste manier om je haar en de huid er goed uit te doen zien. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om de vochtgraad in de huid en in het haar in balans te houden. Als je het moeilijk vind een gezond dieet aan te houden, kun je ook gebruik maken van multivitaminen. Onthoud echter wel dat dit geen vervanging is van een echte maaltijd.

Lees hier hoe appelazijn kan bijdragen aan een gezonde huid en gezond haar.

, , , , ,