Angst om te dik te zijn

Heel veel westerse vrouwen, en ook steeds meer mannen, zijn ontevreden over hun uiterlijk. Deze onvrede begint, lijkt wel, steeds jonger en neemt ook ernstigere vormen aan. Veel jonge meisjes ontwikkelen een eetstoornis, waar we hier wat verder op ingaan. (Bij jongens komt een eetstoornis veel minder voor, daarom spreken we in dit artikel voor het gemak over meisjes, maar het kan dus ook van toepassing zijn op een jongen.)

Te dik / te dun / niet goed?

Dat veel mensen ontevreden zijn met hun uiterlijk en een dieet gaan volgen, wil nog niet meteen zeggen dat ze een eetstoornis hebben. Goed beschouwd heeft de hele Westerse maatschappij een eetstoornis, gewoon omdat we zulke slechte en overvloedige eetgewoonten hebben ontwikkeld. Blijvend afvallen is simpelweg echt heel erg moeilijk. Na het volgen van een streng dieet komt men dan ook vaak in hetzelfde tempo weer net zo hard aan. De enige oplossing lijkt een blijvende verandering van eetgewoonten te zijn.

Deze onvrede over het eigen lichaam kan verstrekkende gevolgen hebben. De kwaliteit van het leven wordt er in alle aspecten door beïnvloed. Van eenvoudige dingen als nieuwe kleren kopen, tot het sexleven en de verhoudingen binnen een huwelijk. Echte eetstoornissen zijn dan ook veelal niet het gevolg van de wens om slank te zijn, maar meer van de angst om dik zijn of worden.

Eetstoornissen

Eetstoornissen kunnen grofweg in twee soorten ingedeeld worden; anorexia nervosa en boulimia nervosa.

Anorexia nervosa

Anorexia ontstaat veelal tijdens de pubertijd. Het begint vaak met onschuldige pogingen aan de lijn de toen, maar kan, ten gevolge van een laag zelfbeeld, ernstigere vormen aannemen. In het begin voelen meisjes met anorexia wel degelijk honger. Ze zijn alleen zo bang te dik te worden dat ze niet durven te eten. Bovendien voelen ze zich trots en sterk als ze de wilskracht op kunnen brengen niet te eten. In later stadium vermagert zo’n meisje behoorlijk en kan de maag ook werkelijk geen eten meer verdragen. Soms overlijdt het meisje zelfs aan ondervoeding.

Boulimia nervosa

Boulimia is een soort achtbaan; eetbuien met controleverlies en vervolgens deze extra ingenomen calorieën er weer uitgooien, door te braken of door laxeermiddelen te gebruiken. Ook deze afwijking ontstaat geleidelijk en neemt steeds extremere vormen aan.