Het appelazijndieet: feit of fabel?

Mensen, en zeker vrouwen, zijn al eeuwen bijzonder geïnteresseerd in het verliezen van gewicht en het bereiken van een bepaald postuur. Hoewel vroeger een klein beetje overgewicht een teken was van gezondheid en volle vrouwen geliefd waren bij mannen, is het beeld van een ‘perfect’ lichaam voor de vrouw tegenwoordig slank. Elke diëtiste die je het vraagt, zal je vertellen dat drastische diëten niet aan te bevelen zijn, omdat deze rommelen met de normale functies van het lichaam zoals de spijsvertering. Toch blijven mensen diëten. Het is immers een makkelijkere methode dan sporten.

Het appelazijndieet

Een van de veelbesproken diëten, is het appelazijndieet. Appelazijn zou bijdragen aan gewichtsverlies door ervoor te zorgen dat een gevoel van honger wordt gestild. Maar in hoeverre mogen we dit nu eigenlijk geloven?

Feit

In een onderzoek waarbij twee groepen brood werd voorgeschoteld, het ene brood in azijn gedipt en het andere brood niet, heeft men geprobeerd dit te bewijzen. De mensen die het brood geweekt in azijn hadden gegeten, aten minder bij hun volgende maaltijd dan de mensen die ‘gewoon’ brood voorgeschoteld hadden gekregen. Dit laat ons geloven dat een appelazijndieet dus echt werkt.

Fabel

Iets wat minder geloofwaardig is, is de bewering dat het innemen van appelazijn zonder verdere aanpassingen in je eetpatroon tot gewichtsverlies leidt. Je eetpatroon zal aangepast moeten worden waarbij kleinere porties aangehouden moeten worden. Appelazijn moet meer gezien worden als een hulpmiddel die het hongergevoel stilt en het dus makkelijker maakt om minder te gaan eten.

Let op hoe je appelazijn gebruikt!

Let op hoe je gebruik maakt van appelazijn. Het is niet de bedoeling dat grote hoeveelheden appelazijn direct ingenomen moeten worden. Doordat het een zuur is, zorgt dit niet alleen voor het in de weg zitten van de spijsvertering, maar zorgt het ook voor aantasting van de tanden. Zorg ervoor dat je appelazijn dus verwerkt in een salade of in een glas water met wat honing en poets na het tot je nemen van het azijn voor het goed poetsen van je tanden om aantasting van je glazuur te voorkomen.

 

, , , , , ,