Oorzaken van acne die je nog niet had bedacht!

Een aantal puistjes ontstaan na een stressvolle werkweek is geen ramp. Veelal trekt het na een aantal dagen weer weg. Als je dagelijks te maken heb met heuse uitbraken, heb je een groter probleem. De belangrijkste oorzaak van acne is onbekend, maar er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Lees hier een aantal factoren die kunnen bijdragen een een uitbraak. Deze oorzaken zijn soms dichter bij huis dan je denkt!

Medicijnen

Een van de eerste dingen die je kunt checken is je medicijnkastje. Een aantal stofjes die in bepaalde medicijnen verwerkt zitten, kunnen bij grote doseringen zorgen voor een uitbraak. Een van deze stofjes is prednison. Dit stofje zit in veel medicijnen die voorgeschreven worden bij ontstekingen zoals allergieën en arthritis. Andere stofjes die een probleem kunnen vormen zijn cortison, hydrocortison, lithium, en lithium chloride. Medicijnen met deze stoffen kunnen zorgen voor hormoonschommelingen. Als de balans in de hormonen wordt verstoord, kunnen puistjes ontstaan. Check daarom de bijsluiter van je medicijnen of deze producten bij jou de oorzaak zijn van het ontstaan van acné.

Make-up

Deze specifieke oorzaak van acné heeft er zelfs al een naam aan overgehouden namelijk acne cosmetica. Het ontstaat als make-up niet goed wordt verwijderd. Een make-upborstel kan achtergebleven make-up verder verspreiden en in de poriën wrijven waardoor ontstekingen ontstaan. Hiernaast kunnen resten make-up ook in je kussensloop achterblijven waardoor tijdens het slapen ook verstopte poriën kunnen ontstaan. Zorg er dus voor dat make-up goed verwijderd is voor het slapengaan en dat je eventueel elke avond met een schone kussensloop of met een schone handdoek op je kussen slaapt.

Telefoneren

Zelfs je mobiel kan bijdragen aan het veroorzaken van puistjes. Door het aanraken van het touchscreen en het tegen je oor en wang aanhouden van de telefoon worden allerlei bacteriën verzameld. Als deze bacteriën zich ophopen en indringen in de poriën kan ook acne ontstaan.

Trainen

Als je regelmatig naar de sportschool gaat, zorg er dan voor dat workout matjes voor bijvoorbeeld yoga, maar ook cardioapparaten en kleding waarop en waarin je traint goed schoon zijn om bacteriën in de poriën te voorkomen.

Gezicht aanraken

Probeer gedurende de dag zo min mogelijk je gezicht aan te raken. Het aanraken van de huid kan bijdragen aan het ontsteken ervan en het regelmatig aanraken van eenzelfde plek kan de olieproductie verhogen. Ook hierdoor kan acne ontstaan.

Lees hier tot slot hoe appelazijn kan bijdragen aan het snel afkomen van puistjes.

 

, , , ,