Veelvoorkomende problemen bij de spijsvertering

Een drukke levensstijl, te weinig drinken of te weinig sporten zijn een aantal oorzaken die problemen kunnen veroorzaken bij de spijsvertering. Het kan onder andere leiden tot een opgeblazen gevoel of een onregelmatige stoelgang. Wij beschrijven voor u de 3 meest voorkomende problemen bij een onrustige spijsvertering.

Een veel voorkomend probleem bij een ongezonde spijsverting kan een verstopping zijn. Dit wil zeggen dat u minder dan 3 keer per dag naar de wc gaat en dat u last heeft van een harde ontlasting. De ontlasting blijft hierbij te lang in de dikke darm waardoor teveel vocht wordt ontnomen. Een gevolg van een te harde ontlasting en het harde persen hierbij kunnen aambeien zijn. Het slijmvlies van de darm naar de anus is hierbij opgezwollen en pijnlijk. Het probleem ligt hier veelal bij een ongezond voedingspatroon of een hectische leefstijl die veel stress met zich meebrengt. Het is belangrijk vezelrijke voeding en voldoende vocht tot u te nemen om dit probleem te voorkomen.

Een tweede probleem die vaak voorkomt, is brandend maagzuur. Dit ontstaat als de sluitspier tussen de slokdarm en de maag niet goed meer sluit waardoor het maagsap gemakkelijk haar weg terugvindt de slokdarm in. Als dit maagzuur wordt opgestuwd tot aan de keel kan het een branderig gevoel in de keel veroorzaken die gepaard gaat met hoesten. Belangrijk bij dit verschijnsel is dat er laat op de avond niet meer wordt gegeten. Als er minder eten in de maag zit, zal er ook minder zuur worden aangemaakt waardoor het verschijnsel zich zeker ‘s nachts minder voor zal doen.

Een derde probleem is boeren. Gedurende de dag slikken we lucht in tijdens het eten, praten, ademhalen etc. Dit zorgt ervoor dat de maag zich via de slokdarm en mond moet ontluchten door middel van boeren. Rustiger eten en drinken voorkomt dat er teveel lucht wordt ingeslikt waardoor het boeren minder wordt. Verder is het belangrijk koolzuurhoudende dranken en kauwgom te vermijden om dit verschijnsel te voorkomen.

Het azijnzuur dat in appelazijn zit zou de spijsvertering bevorderen. Daarom wordt het product ook wel als natuurlijk afslankproduct aangeboden. Het bevordert de afbraak van vetten en koolhydraten in het lichaam waardoor de spijsvertering soepeler verloopt.